Baka med barn

Att baka med barn kan både vara en utmaning och vara väldigt roligt. Om du vill baka med ett barn och det visar sig att barnet i fråga inte är så intresserat av det kan du säga att bakning är som att leka med den bästa legocreator som finns – detta må vara en vit lögn i dåläget, men när barnet väl fattar grejen med bakning kommer hen förmodligen tacka dig för det roliga påfund som bakning faktiskt är. Och en helt vit lögn är det inte, för faktum är att bakning och lego i princip är samma typ av skapande. Som ett extra plus får man äta bakverken när de är färdiga, vilket ju inte är möjligt med lego!

Gör det enkelt

När du ska baka med barn är det sällan en bra idé att gå efter recept där ingrediens- och utförandelistan är otroligt lång. Istället är det smart att börja med något enkelt som du vet att barnet kommer tycka om. Kladdkaka, chokladbollar, bröd, muffins, pajer eller liknande är saker som oftast går hem hos barnen och som inte heller är så svåra att baka ihop.

Inkludera barnet

För att ett barn ska vilja vara med och baka måste de många gånger få vara med och själva testa på och använda sina egna händer – de vill inte bara stå och titta på. För att underhålla barnet gör du alltså bäst i att låta barnet hjälpa till. Finns det rum kanske barnet kan få göra sin egen smet. Du bör såklart hjälpa till och vägleda barnet om det behövs, men bör samtidigt låta barnet mäta upp mängder, blanda och smaka på egen hand.

Dekorera

Bara för att bakverken är färdigbakade behöver det inte betyda att bakningen är färdig. Det som barn ofta tycker är roligast med bakningen är att dekorera och göra bakverken fina. Muffins kan bli till cupcakes, en vanlig kladdkaka kan få ett smiley-ansikte, muffins kan få toppings, och så vidare. Att dekorera bakverk gör det också roligare att äta dem!