Kul att baka Napoleonbakelser

Napoleonbakelser är verkligen en av de allra godaste svenska mästerverken vi har att skryta med i Sverige! Bakelsen är vacker att se på, underbart god och jättekul att baka hemma. Det vi gillar med napoleonbakelser är att det är lite mer utmanande än att baka kanelbullar. Vem som helst kan baka kanelbullar eller småkakor, men det krävs lite mer finess när man ska göra napoleonbakelser.

Vad behöver man för ingredienser? I receptet för smördegen ingår vetemjöl, kallt smör skuret i bitar, vatten, äggula, salt och vinäger eller citronjuice.  Sedan gör man en vaniljkräm med mjölk, vaniljstänger, äggula, strösocker, majsstärkelse och smör. Den röda glasyren på toppen får man till genom att först bre på hallonsylt och sedan blandar man florsocker och vatten och penslar på glasyren för att få den där perfekta looken. Koka upp vatten i en vattenkokare i glas, låt det svalna till en ljummen temperatur och blanda med florsockret.

Under monteringen tillkommer det en massa grädde så klart! En massa grädde som bara smälter i munnen. Smördegen delas upp i tre lika stora delar och det första lagret består av vaniljkräm, sedan tjockt med grädde och på toppen av den tredje delen kommer hallonsylten.

En annan klassisk svensk dessert är risgrynspudding och det är riktigt enkelt att laga med rester från risgrynsgröten. Om du använder en riskokare från OBH Nordica kan du också använda resterna från korvstroganoff-kvällen för att göra en rispudding, men det brukar bli bäst om man använder risgrynsgröt. Servera med syltsås och grädde – mums!